Facebook
Instagram
Twitter
Pinterest
Webshop

De situatie: jij wilt je haar hoogglanzend de winter doorhelpen, maar diezelfde winter helpt je juist graag aan een droge, knetterende bos. Why, o, why? “In koude, natte weersomstandigheden wordt haar snel statisch, dof, droog en pluizig,” legt dr. Steve Shield, onderzoeker voor Procter & Gamble, uit. “Dat effect wordt nog eens versterkt door de centrale verwarming binnen en het dragen van een muts buiten.” Kan wel zijn, maar daar leggen wij ons natuurlijk niet bij neer. Hier onze tien tips voor haar in topconditie:

 

Tame it!
Met je haartype heeft het niks te maken, wel met de lage luchtvochtigheid: statische toestanden. In de winter is het buiten en binnen (de verwarming!) veel droger dan ’s zomers, waardoor haar bij het minste of geringste knetterend rechtop gaat staan. Het scheelt al een stuk als je geen synthetische kleding draagt. Omdat dat materiaal statisch van zichzelf is, wordt je haar dat ook. Probeer verder borstelen en kammen tot een minimum te beperken, of doe het alleen na wat hydraterende haarlak op kam of borstel te hebben
gesprayd. Een beetje glansserum - zoals Sebastian Professional Taming Elixir - over de haarlengte aanbrengen temt statisch haar op commando, net als een conditioner in een kleine sprayflacon –
handig on the go.
   

Go natural
Een borstel van natuurlijk haar werkt antistatisch en is zacht voor droog, breekbaar haar. Onze absolute favoriet is de beroemde Mason Pearson borstel. Het is een behoorlijke investering, maar deze borstel is niet voor niets in de werkkit van iedere backstage haarstylist te vinden.  


Denk aan UV
Voor de skiërs en snowboarders onder ons:
sneeuw weerkaatst maar liefst 85% van de zon. Om je haar daar niet mee lastig te vallen, gebruik je een product met UV bescherming. Een van onze favorieten is de Halo Hydrate Leave-in Conditioner van Sassoon Professional. Zodra de muts af gaat en de glühwein op tafel komt, houdt die je haar in topconditie en de kleur prachtig krachtig. En nee, de formule maakt niet zwaar!  


Shot proteïne
Droog haar heeft gebrek aan proteïnen; de bouwstenen die de haarschacht mooi afsluiten en voorkomen dat vocht ontsnapt. Vul je dat tekort aan, ben je de winter weer een stap voor. Dat kan zowel van binnenuit met bijvoorbeeld linzen, bonen, zaden, noten en (soja)melk, als van buitenaf met verzorgende producten. Om te proberen:

    
In de vingers...
Deze truc kost je niks, nakkes, nada, maar levert wel steeds fitter haar op; de beste winterbuffer die je aan kunt leggen. Masseer je shampoo tijdens elke wasbeurt rustig in met je vingertoppen. Neem de tijd. Dat werkt niet alleen extreem ontspannend, maar stimuleert meteen de doorbloeding in de hoofdhuid zodat voedende ingrediënten beter worden opgenomen. Het gerucht gaat trouwens dat het masseren van de hoofdhuid een flinke haargroeispurt veroorzaakt, mooi meegenomen.
   

Diep reinigen
Doe als de hairexperts en trek drie keer zoveel tijd uit voor het uitspoelen van shampoo en conditioner als voor het wassen zelf. Hiermee raak je echt álle dofmakende restjes product kwijt en krijgen lokken de ruimte om luchtig op en neer te bouncen. De diepreinigende Wella Professionals Pure Shampoo zet dit proces extra kracht bij. Mag het nog iets glanzender? Door met heel koud water uit te spoelen sluiten de haarschubben zich tot een spiegelglad oppervlak waar de glans vanaf spat. Even bikkelen, maar de beloning is groot.


Precare
Juist in de winter zijn we geneigd opstandig, natgeregend haar te bewerken met stylingtools. Prima, zolang je het maar veilig doet. Breng vooraf een goede heat protection aan zoals Styling Lotion van Bumble and Bumble. Formules als deze vormen een beschermend laagje tussen tool en haarschacht, zodat de haarschubben intact blijven en er minder vocht ontsnapt tijdens het stylen. Tip: sommige tools hebben een ingebouwde ionentechnologie die pluis tegengaat, de Salon Dry Control en ProCare Keratin-straightener van Philips (€34.99 en € 59.99) bijvoorbeeld.  


Revival
Zit je haar in een winterdip? Wanneer het winterse weer alle energie uit je lokken heeft gezogen, maken deze lichtgewicht formules het er niet nóg futlozer op: Pure Clean Shampoo van Sassoon Professional en de Sebastian Professional Light Conditioner. Breng voor een extra luchtige finish een volumebevorderend stylingproduct aan bij de wortels.
 
      

In balans
Haar en hoofdhuid kunnen in de winter nogal eens van slag raken, soms tot op het schizofrene af: heb je op het ene moment nog last van vet haar, komt het volgende moment roos om de hoek kijken. In plaats van shampoo’s voor beide problemen af te wisselen, is het slimmer een mildere te nemen speciaal voor het kalmeren, verzachten en verfrissen van je hoofdhuid. Want is die eenmaal in balans, volgt vanzelf de glans. Wij zijn weg van Wella’s Balance lijn, en dan vooral van de Balance Calm. Zelfs de aller-gevoeligste huid komt ervan tot rust. Voor mannen tippen we de American Crew Balancing Shampoo met zuiverende tea tree olie.  


Doe het niét zelf
… maar laat het lekker doen! Salon B heeft een paar powertreatments op de kaart staan waar elk type haar warm voor loopt. Wat dacht je van de Intense Conditioning Treatment die lokken de volle laag verzorging geeft? Of de Healthy Hair Treatment inclusief vitamin B massage en stoommasker? Lekker luxe inderdaad, maar hé, de winter is het beste excuus om er een uit te proberen.